VOLKSKUNDEMUSEUM

Scenografie Kinderen van toen

Op de eerste verdieping van het museum neemt de interactieve presentatie 'Kinderen van toen' jong en oud mee op tijdreis naar de kindertijd van de jaren 1950 en 1960. Drie thematische kamers – een woonkamer, een keuken en een kamer over vakantie en vrije tijd – en tal van objecten brengen de sfeer van die tijd tot leven en nodigen (groot)ouders met hun (klein)kinderen uit om samen herinneringen op te halen en in gesprek te gaan over hun kindertijd.

Verspreid over het museum staan er ook zeven nieuwe spelstations. Hier kunnen de jongste bezoekers hun schoonschrift oefenen, koffie wegen met een oude balans, hoeden passen of kleermaker spelen. Daarnaast heeft elke zaal tekstpanelen met uitleg op kindermaat. Op de eerste verdieping kan je samen de tafel dekken, bellen met een oude telefoon, luisteren naar de radio en aan de slag gaan met verhalen, gesprekskaarten en quizvragen.

Klant : Volkskundemuseum
Locatie : Volkskundemuseum (Brugge)
Foto’s : Femke den Hollander & Musea Brugge
Productie : BV CHAFLEUR
Samenwerking : ImpressantPlus
(projectcoördinatie, multimedia en interactiviteit)

© Volkskundemuseum

In de media

“De heropening van ‘Kinderen van toen’ is tevens de start van een traject rond participatief verzamelen. Musea Brugge wil de inwoners van Brugge, jong én oud, betrekken bij zijn verzamelbeleid van het erfgoed van het dagelijks leven. De kindertijd is hiervoor het geknipte thema. Bovendien is het een dankbaar onderwerp voor een intergenerationeel dialoog over de kindertijd van vroeger en nu.”

— museabrugge

"In de nieuwe opstelling zullen de kinderen uit die periode op een interactieve manier hun kindertijd kunnen herbeleven: dat zal zeker en vast gesprekken tussen grootouders en hun kleinkinderen op gang brengen."

— VRT

“ Op de eerste verdieping van het museum opent nu ook de vernieuwde ‘Kinderen van toen’ over de periode 1950-1960. “De nieuwe opstelling ‘Kinderen van toen’ reist terug naar een periode waar veel mensen vandaag nog levendige herinneringen aan hebben, inclusief mezelf”, zegt burgemeester Dirk De fauw, die zelf kind was in de jaren 1960. “De keuze voor die periode is niet toevallig. ‘Kinderen van toen’ is een echte ‘geheugentrigger’. Door herinneringen op te roepen bij bezoekers verbindt het museum de rijke geschiedenis van onze stad met de persoonlijke verhalen van haar inwoners. Een waardevol initiatief dat geschiedenis en erfgoed toegankelijker maakt voor iedereen.”

— hln

Volgende
Volgende

STAM