INDUSTRIEMUSEUM

Scenografie de drukkerijafdeling

“Wat het internet nu mogelijk maakt in onze tijd brachten de drukpersen eeuwen geleden teweeg” *. Boeken, pamfletten, affiches en gedachten konden in meerdere exemplaren gedrukt en verspreid worden op grote schaal. Dit veranderde ons wereldbeeld grondig. Het was ingrijpend op economisch én sociaal vlak en had vele gevolgen op meerdere niveaus doorheen de tijd.

In de expo dompelen we de bezoekers in deze (r)evolutie onder. Ze worden zich scherper bewust van deze evolutie en leggen verbanden tussen vroeger en nu.

*Bron: Film ‘Pressing On: The Letterpress Film’ (2016)

Klant : Indu­strie­mu­se­um
Locatie : Indu­strie­mu­se­um (Gent)
Foto’s : Corlazzzoli
Productie : Twin Design
Samenwerking : ImpressantPlus (projectcoördinatie en multimedia), Elise Verstraete (grafiek en minizine)

Een korte introductie van de vaste tentoonstellingen, door conservator Hilde Langeraert van het Industriemuseum.

In de media

” Een reis doorheen drie eeuwen grafische industrie. Van 1750 tot vandaag. De drukkerijcollectie is uitzonderlijk. Van een 18e-eeuwse houten handpers over de iconische Heidelberg en Linotype tot de hedendaagse computer. Naast de machines ontdek je ook heel wat ander drukmateriaal zoals houten en loden handletters, drukvormen en lithostenen. ”

— radio2

” De vierde verdieping van het Industriemuseum toont voortaan ‘Drie eeuwen grafische industrie’. Geen saai en droge bedoening, maar een indrukwekkend verhaal, mét historische drukpersen die het nog echt doen. Je kan er zeefdrukken, ecoprinten, 3D-printen, linosnijden. ”

— hln

‘Regelmatig zal je ook gepassioneerde vakmensen en vrijwilligers op een van de maakplekken van de nieuwe drukkerijafdeling vinden. Ze demonstreren er diverse druktechnieken en –machines. Die vrijwilligersgroep is al jarenlang een enorme troef voor het Industriemuseum. Ze onderhouden niet enkel de oude drukpersen, maar vakmensen geven er ook kennis door aan jonge grafici, waardoor het immateriële erfgoed niet verloren gaat.’

— schepen van cultuur, Sami Souguir

Vorige
Vorige

Huis van Alijn

Volgende
Volgende

Design Museum Gent