HUIS VAN ALIJN

Scenografie Circus onderweg

Het leven van circusartiesten is bijzonder. Met hun gezelschap trekken ze steeds van plek naar plek met als belangrijkste bagage hun attributen voor het optreden. Rondreizen hoort bij het leven van circusartiesten en bepaalt mee het ritme van hun dagelijks leven. Hoe ga je naar school, regel je het huishouden en ontmoet je vrienden en familie? Het is een avontuurlijk leven dat voor velen tot de verbeelding spreekt. Maar het is soms ook een hard leven dat niet zonder gevaren en risico’s is.

Het ontwerp is geïnspireerd op het thema van de expo ‘nomadisch circusleven, steeds onderweg’. Bij dit concept worden de modulaire op zichzelf staande structuren op locatie opgebouwd, houden even halt, om nadien weer verder te kunnen rondreizen.

Klant : Huis van Alijn
Locatie : Huis van Alijn (Gent)
Foto’s : Michiel Devijver
Productie : Twin Design
Samenwerking : ImpressantPlus (projectcoördinatie en multimedia)

© huisvanalijn

In kader van de Gentse Seniorenweek nam curator Marie Vandecaveye enkele jonge bezoekers mee op sleeptouw in de expo Circus Onderweg. Een film van AVS.

In de media

“De nieuwe expo in het Huis van Alijn toont een unieke collectie foto’s, films en kleurrijke affiches van Belgische, rondreizende circussen en toont enkele bijzondere attributen van circusartiesten. Bezoekers ontdekken er ook hoe het hedendaagse circuslandschap eruitziet en hoe artiesten zich vandaag organiseren.”

— persruimte stad gent

“De expo vertelt niet alleen reisverhalen van circusartiesten vroeger, maar laat ook hedendaagse artiesten aan het woord. Deze getuigenissen geven een inkijk in het dagelijks leven van rondreizende artiesten vandaag. De wereldwijde coronacrisis heeft ook een grote impact op hun werk en leven: rondreizen en mensen samenbrengen, de kern van het circus, is iets wat al even niet meer kan.”

— schepen van cultuur, Sami Souguir

“In de nieuwe tentoonstelling ‘Circus Onderweg’ zet het Huis van Alijn reisverhalen van Belgische circusartiesten en het dagelijks leven in een rondreizend circus centraal. Er is veel interessants te zien op de tentoonstelling, maar tot de verbeelding spreekt vooral het verhaal van Gentenaar Polydoor De Baets, alias Polly Bentos (1897-1979). Polly wordt in zijn turnclub ontdekt door een acrobaat die hem direct meeneemt naar Amerika.”

— hln

Vorige
Vorige

STAM

Volgende
Volgende

Industriemuseum