HUIS VAN ALIJN – CONCEPT

 

conceptvoorstelEen bunker of ook wel een schuilplaats genoemd. De specifieke vormgeving had als doel bescherming te bieden bij een aanval. Om de bunker te camoufleren tegen luchtobservaties werden de schuine kanten zoals een zadeldak op de bunker gesuggereerd. Diezelfde schuine zadeldaken zijn vanaf de 20e eeuw veelal terug te vinden in de architectuur van de legerkazernes. 

De kernwoorden schuilplaats & zadeldak hebben tot vormgeving van deze scenografie geleid. Een specifieke vormentaal die doorheen de volledige tentoonstelling een eenheid vormt.

2.Huis Van Alijn Concept_Introductie.jpg

5.Huis Van Alijn Concept_Hoe kom ik in het leger.jpg

In deze scenografie hebben we aan de hand van de verhaallijnen rekruut vs familie ook de specifieke materialisatie op deze verhaallijnen toegepast.

Enerzijds de legerdienst van de rekruut : hier maken we gebruik van koude, meer afstandelijke materialen zoals staal. Dit refereert naar de gebruiksvoorwerpen binnen het leger: de tanks, de stalen helm, de metalen kasten in de kazerne. Het afstandelijk materiaal heeft ook betrekking op de soms eenzame momenten die een jonge knaap ervaart weg van zijn thuis.

Het is een heel mooi materiaal dat in contrast staat met het interieur van het Huis Van Alijn. conceptvoorstel materiaalHierdoor valt de collectie in de frames meteen op, maar behouden we de sfeervolle en gezellige uitstraling van het bestaande interieur. Er kan na verloop van tijd zichtbare oxidatie optreden op het materiaal, maar persoonlijk vinden wij dit net passend in zijn context, als het ware de gebruikssporen uit het verleden.

Anderzijds hebben we het verhaal van het thuisfront: dit wordt aangegeven met warme materialen zoals hout en is ook passend bij het bestaande interieur. De onderliggende reden om dit materiaal te gebruiken is de warmte van het materiaal voor te stellen als de warmte die je ervaart thuis, de liefde van de ouders, het gezin.

 

conceptvoorstel materiaal

 

Team ImpressantPlus – Esmeralda Misseghers